fredag 16. mars 2012

La oss hjelpe Laos

Dalane vgs har nå startet innsamlingen til Operasjon Dagsverk. Mange ungdommer i hele distriktet har gitt en dag til folk de ikke kjenner. Butikker har gitt flotte gaver i premier, forstår jeg.... Utrolig.Komiteen for innsamlingen har valgt " La os(s) hjelpe Laos" som slogan.





La oss hjelpe Laos
Av Atle Roger Mydland



Jeg er på reise i Laos - igjen, og lar meg imponere igjen, -som jeg alltid gjør. Det er menneskene og dyrene rundt dem, vannbøfler, kyr, høner og griser, men også mørke skogkledde fjell og endeløse risåkrer som presser seg oppover og innover dalsidene.


 





Det er den kalde tida nå, friskt for en som kommer fra det varme Bangkok. Her i 1000 meters høyde over havet kunne vi ha kjent på ei god oksygen fylt fjelluft fra den dype asiatiske regnskogen. Denne årstida skulle hatt den reineste lufta, men isteden ligger ei brungrå sky over alle lavere sletter og daler. Store skogsområder blir brent for å få plass til større plantasjer, eller bare for å utvide dyrkingsarealet. Svibruk er fortsatt vanlig, og mange folkegrupper er på stadig flytting. 5 år her og så videre, nye jordlapper blir svidd for å få plass til fjellris og grønnsaker.

Langs veien som går videre til Vietnam møter vi 20 tungtlastede trailere som snirkler seg av sted med sine lange lass med stort tømmer, kjenner jeg får pustebesvær....



Jeg er på vei til Ban Hip, Dalane-landsbyene som vi kaller dem her. Ban Hip er en liten landsby ikke så langt fra byen Muang Kham i Xiang Khoang- provinsen, nord vest i Laos. Landsbyen fikk drikkevann for tre års siden, og har siden den gang hatt en veldig positiv utvikling. Grønsakshagene omgir landsbyen, utenfor ligger store risåkrer og videre opp i den lavere fjellsida maisåkrer. Folkene her har fått en driv som nabolandsbyene lett kan missunne.



Det er mange kriterier som må tilfredsstilles for å bli valgt ut som et prosjektområde. Mangel på utvikling, generell fattigdom er de mest iøynefallende. men viljen til å få til noe er også en viktig faktor. For de må organisere dugnad i hele byggeperioden. Vi leverer kun kunnskap og materialer. Byggingen står de for selv, og de får kort tidsfrist. Vi har lært at et prosjekt som drar ut i tid ofte blir et dårlig prosjekt.



Ban Hip er den innerste landsbyen på den smale grusveien. De har en skole med ett klasserom fra før for barna i 1. til 3. klasse. De har lenge ønsket seg en skole fra 1. 5. klasse og har søkt oss i lang tid. De klarte ikke å få et samarbeid men nabolandsbyen da de bygget drikkevannet, men nå kommer dette som et krav fra oss. Da vi kom dit ser vi at planene er snudd opp ned, området for skolen er flyttet, - egentlig til et bedre sted, men hvorfor? Da to andre landsbyer hørte om den nye skolen ville de være med. 4 landsbyer har nå skrevet kontrakt med oss og med skolemyndighetene om prosjektet. "Dette er gøy", tenkte jeg....Kanskje vi får snu litt på planen våre til neste år. Det hadde vært flott å kunne gitt nok klasserom, og det ville vært flott om de to landsbyene som ikke har drikkevann kunne fått det.....



Dette prosjektet blir ene og alene støttet av Dalane vgs. - Og absolutt alle pengene som blir samlet inn går til landsbyen, ikke engang lønning eller reisene mine blir trukket fra de innsamlede pengene. Det norske misjonsselskap har jobbet i denne provinsen i 4 år, og har også i år andre prosjekter her, men i andre landsbyer. Forskjellene er så store mellom en landsby som har skole og en som ikke har, de som har drikkevann og de som ikke har. Det handler for meg litt om rettigheter, rettighetene vi alle som mennesker har. Men for meg er handler det enda mer om å gi håp og tro på framtida.



Jeg håper at dette ikke først og fremst handler om å samle inn penger - men om vennskap mellom mennesker som ikke kjenner hverandre, og om å se en annen kultur og levemåte. Vi har alle så mye å lære av hverandre.

Somphon med to av vennene hennes

Somphon er 7 år, går i 1. klasse og gleder seg til den nye skolen


Bilder fra prosjektområdet kan dere se her:

http://www.scribd.com/doc/85450759/dalane-skolen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar