torsdag 30. mai 2013

Ett skritt videre ble mange nye skritt Ett skritt videre ble mange nye skritt for mange føtter.
 Av Atle Roger Mydland
 
2 nye skoler og tre vannverk

I 2012 hadde Kristelig Gymnasium i Oslo en stor innsamling for et for mange et så ukjent land; Laos.

Det er vanligvis ingen dype følelser eller umiddelbar sympati som reises når «Laos» nevnes.
Svært få vet om at Laos er ett av de minst utviklede land i verden, at Laos er ett av de mest utbombede land i verden,  et land med lav levealder og høy barnedødelighet.... vi kan svartmale og lese statistikk. Krigen på 70-tallet sitter enda igjen med skrekk i ryggmargen på folk.

KG elevaksjon gir mange skritt framover for ca 4000 mennesker. I tillegg har en lærerskolen fått godt vann.


Men Laos er mye mer enn fortvilelse. Smilet og varmen sitter løst, og om du stopper opp litt, gir litt oppmerksomhet, vil du fort bli innvitert inn.

Laos er et kommunistisk land,
 
- med streng kontroll på mange nivå. Siden1992 har landet gradvis åpnet for markedsliberalisme, som gir en økt økonomisk frihet. De kan eie jordstykker og drive bedrifter.

Over halvparten av befolkningen bor fortsatt i landsbyer med mindre fasiliteter som vei, vann og strøm. De lever ofte på samme måte som de har gjort i 100-vis av år. Det er vanskelig å tenke seg noe annet liv, og planlegging er et ukjent begrep.

Det er slike landsbyer som er våre satsingsområder. Vi vil ikke nødvendigvis at de skal bli som «oss». Men vi ønsker å dele våre goder med noen, ønsker å vise medmenneskelighet, at de og vi er mennesker med samme verdi.

For oss er ikke en skole eller vannverk det viktigste, men å bygge relasjoner og vennskap. Mange  organisasjoner gjør det samme som oss. Men få organisasjoner har tid eller interesse av å bli værende i landsbyen etter  at prosjektene er over. Det er som å gi en sykkel til en 5-åring. Barnet må holdes og støttes, noen bare litt, andre til det verker i ryggen.

Det å bryte den endeløse sirkelen av «vi har ris i dag, vi har sikkert ris i morgen» - filosofien tar tid. De må oppleve at det faktisk går fortere med sykkel, og at det til og med er gøy!

Ytre påvirkning
Nå er det mange ting som vekker oppmerksomheten til disse til nå så «godt» bevarte menneskene. Strøm til landsbyen betyr TV. Fra å samles rundt åpne bål i kveldskumringen, samles familien mer og mer rundt TV-en med heller dårlige Thai såpeoperaer med krangling, drap og utroskap.

Noen av de yngre har vært i byen, De kommer hjem med finere klær og høye hæler. Det minner om de hærskapelige bildene de har sett på skjermen. «Det finnes et bedre liv utenfor». En stor prosent av dem som blir rekruttert til traficking og prostitusjon blir «lurt» av familiemedlemmer og nære venner.  Laotiske damer er kjent for å være de fineste, de er enkle, høflige og svært underdaninge, for ikke å glemme deres «naturlig ynde». I meg reiser det seg et rop; «Nei, de Laotisk jentene er ikke tilsalgs!»

I årene framover vil opplysning og utdanning bli høyere fokusert i prosjektene våre.


De innsamlede midlene fra KG’s elevaksjon 2012 skal fordeles på tre år. Her er resultatet fra de første to årene:

Ban Phoung Ven

Bygde ny skole  med tre rom + computer rom


 Folkeslag: Lao Lom

68 familier, ca 350 mennesker

NMS/KG 2013

Ban Nadii

Drikkevann til landsby

 
Folkeslag: mange folkegrupper sammen.
67 familier, ca 350 mennesker
NMS/KG 2013


Ban Phosi

Stor skole for 8 landsbyer 6 rom + computer rom


Folkeslag: mange folkegrupper, Ca 1500 mennesker, Støttepartnere: NMS/KG 2012


Ban Nalam
Drikkevann
 
Folkeslag:
Lao Lom + Khmu

34 familier, ca 200 mennesker

NMS/KG 2013

Landsbyen Ban Nalam ligger i enden av en lang grusvei innover i heiene og skogen. Terrenget og | beite, litt furuskog, dyp jungel og ikke minst de nydeligste risåkrer. Det er spesielt å komme dit nå etter at de har fått vann. Takknemligheten, og gjestfriheten stråler ut av menneskene vi treffer.

Det første resultat av arbeidet møtte vi allerede på «tempelplassen». Ja dette er en buddhistisk landsby. Byggingen av det nye templet har stanset. Vi valgte allikevel å installere en vannpost inne på munkene sitt område. De trenger drikkevann og  Guds godhet på lik linje med alle andre.

Khampong, vår gode myndighetsperson forklarer hvor viktig samarbeidet mellom kirka og myndighetene har vært og viser til de to store korsene som er malt på vannbassenget.Ban NaxayThong

Drikkevann for skole og for 6 landsbyer som skal samles her
 
Folkeslag: Lao Lom, Khmu, Mong ++

1500-2000 mennesker

Nok et nydelig landskap med hjertelige mennesker. 6 omkringliggende landsbyer vil flyttes til dette vakre stedet. Myndighetene har satt seg svært strenge mål: alle i Laos skal ha tilgang på drikkevann innen 2020. Det gjør vondt å tenke på disse vakre omliggende landsbyenesom skal flyttes og sentraliseres. Samtidig forstår vi hvor viktig drikkevann er.

Vannet er nå på plass til skolen og det kommende tettstedet.


Lærerhøyskole
 
Drikkevann til lærerhøyskole

3500 elever og lærere.

Vi har hatt ansvaret for den 7 km lange ledningen fra kilde i fjellene fram til universitetet, mens en annen NGO har gitt drikkevannet. – Og her lyser renseanlegget mot oss nesten som en altertavle.

NMS/ KG 2012


Nye prosjekt

Vi driver vanligvis ikke oppsøkende arbeid, dvs vi leter ikke etter de værste områdene selv. Myndighetene peke ut landsbyene med de størst behov.

Men på en av våre lange kjøreturer møtte vi disse barna. Landsbyen var ny, antakelig folk som har holdt seg skult i skogen  og nå kommet ut. Det er ikke så uvanlig å se slike nye bosetninger, men barna så ikke sunne ut.
De vinker når vi reiser, men vi sitter tause. Hjertene våre lider nok en gang.


Min sjef, Khampheng og jeg har den samme lidenskap; «hvordan kan vi hjelpe disse?»

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Follow by Email