mandag 12. september 2011

Det er lov å drømme: landby i Laos, på grensen til Vietnam fikk ny skole

Det er lov å drømme
Barna i den avsides liggende landsbyen Phunthan i Laos, helt på grensen til Vietnam, fikk endelig skole.1. september var Atle Roger Mydland fra Sokndal med på åpningen av en flunkende ny skole på landsbygda i Laos.

Det tar to timer med bil fra Xiangkhoang og en halvtime med elvebåt nedover elva mot Vietnam. Der ligger den nydeligste landsbyen mellom risåkrer og jungel. Det er vanskelig å si hvem som var stoltest; barna som fikk skole for første gang eller foreldrene som hadde bygd skolen.

Det Norske Misjonsselskap har hatt samarbeid med denne landsbyen i flere år. Vannprosjektet har allerede gitt store resultat. Grønsakshagene står grønne og frodige, og damene har fått ledig tid til å starte en storstilt silkevevings produksjon. Nytenkende og aktive er kanskje en beskrivelse vi ville brukt i Norge på disse arbeidsomme fjell- og jungelfolkene.Tross store forbedringer etter at de fikk drikkevann, - det var en stor utfordring som særlig mødrene ofte la fram: skoleveien. Barna måtte gå 1 1/2 time hver vei til skolen. I regntida var veien særlig vanskelig, forklarte barna, og viste hvordan de ofte datt på den såpeglatte og leirete stien. Den farlige elva måtte krysses, og for to år siden døde to av vennene deres i elva.Nå har landsbyen jobbet mot et felles mål: ny skole. Alt er bygget på dugnad de siste tre månedene. De har slitt for det, det er deres!!! Det Norske Misjonsselskap har gjennom kirka i Laos hjulpet med å holde en byggeleder og materialer for å gjennomføre prosjektet.Barna strømmet til fra alle kanter, noen med fine hvite bluser og uniform, mens andre ikke hadde så rene eller pene klær. Dette var den første skoledagen for de minste, og for de større: endelig slutt på en lang og farlig skolevei.Skolen har tre rom og tre lærere. Den var planlagt for 80-90 barn. Men som i de andre prosjektområdene, ryktes det om ny skole. Folk som bor enda lenger inn i jungelen kan for første gang sende sine bar til skole. På åpningen var skolen alledere stappfull: 119 barn, 121 da vi talte en gang til..... På noen av pultene var det allerede 4 barn.
1. skoledag er spesiell for alle barn, samme hvor en er i verden. Det er fest! Og med fest: taler og leker. Som premier fikk de tre klasserommene hver sin globus. Det er vanskelig å forstå hvordan verden er nedover elva og på den andre siden av jungelen. De pekte og gransket på globusen og fikk straks et større bilde på verden; noen der oppe har gitt skole til oss her nede...- Hva er egentlig opp og ned på jordkloden vår?


Det Norske Misjonsselskap har samarbeidet med den evangeliske kirka i Laos siden 2004. Atle Roger Mydland fra Sokndal har jobbet i prosjektet siden 2007.

Kjennetegnet for prosjektet har vært drikkevann, men også skole og voksenopplæring samt jordbruk har vært viktige innslag. Gjennom samarbeidet med de lokale myndighetene har kirka fått en lettere hverdag, og kirka anses som en dyktig samarbeidspart og rådgiver når det gjelde å utvikle det fattige landet videre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Follow by Email