fredag 3. oktober 2008

Flom og ødelagte hjem

Flom og ødelagte hjem
For 5 dager siden opplevde deler av Laos den værste flommen noensinne. Vi skrev for en mnd siden om flommen i sør-øst Asia, og håpet da at det skulle snart være forbi. Men nå på tampen av regntida opplever vi igjen monsunregnet med sin intensitet.

Mekongelva sto 13 meter over normal vannstand, og var bare 2-3 meter fra å oversvømme hele hovedstaden Vientiane. Det ligger store voller med sandsekker langs elva og viktige veiforbindelser. Mange, særlig de fattigste har mistet hjemmene sine.


Rapport fra Udomxai og prosjktområdene våre:


Provinshovedstaden ble rammet voldsomt. Store deler av sentrum ligger nær elva. Da elva vokste fikk den en enorm kraft og fart. Hele markedsområdet med resturanter og handelslokaler og boliger ble radert bort. Det er ingenting tilbake der.


Boligen som kirka holder til i ligger også lavt. Her sto vannet opp til halsen på folk (dvs ca 3 meter over gardsrommet). Heldigvis var ikke strømmen så kraftig der, slik at huset ble stående. I Udomxai mistet fire 4 personer livet. Menigheten takker Gud for at flommen ikke kom om natta. Da ville mange menskeliv ha gått tapt.

De tre landsbyene"våre" fikk også hard medfart (særlig den buddhistiske landsbyen). Landsbyene ble totalt isolert da elleve broer på den omlag 1 mil lange grusveien forsvant. 17 boliger med alle eiendeler og all ris forsvant i vannmassene. Folk har kun det de gikk i tilbake. En skole (som ikke har vært en del av prosjektet vårt) ble ødelagt. Risåkrene er ødelagt, noe som betyr magre tider i året framover. Vi har ikke fått oversikt over skader på vannforsyningen.

Vår medarbeider, Salom måtte gå til fots over 2 mil, og svømme over elvene for å nå landsbyen. Vi har kjøpt inn laken og det enkleste utstyret. Familiene som mistet hjemmene sine er innkvartert i den nye skolen som vi fikk ferdig i april.

Nå nærmer den kalde tida seg fort. Oppi fjellene her kan temperaturen gå ned mot 5 grader om natta.


Hvem har skylden

Vi kan alle være med å be for disse flotte menneskene. I disse områdene har folk et nært forhold til det åndelige. En slik hendelse kan oppleves som en straff, eller at noen er skyldige i ikke å behandle åndene riktig. Be om at de midt i denne fortvilte situasjonen ikke vender sinte ansikter mot Gud, men kan få oppleve at det er en god Gud som beskytter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Follow by Email