tirsdag 20. november 2012

"Dalane" - landsbyene i Laos

Nå er vi trøtte alle sammen.... en laaaang dag med mye morro og mange nye bekjentskap. Fantastisk å ha med folk hjemmefra og familie hit, og å dele noe av det flotte både i menneskene og naturen.

Dalane vgs hadde de nydeligste gaver med til lærere, og fylkesskolesjef, disdtriktsskoleskjef og skolesjef for de 15 landsbyene rundt: nydelige fotobøker fra Rogaland. Jeg viste dem husene under helleren, strandabroa som min tipp-oldefar bygde, Eigersund by (som fikk betegnelsen som den vakreste byen i Norge)....


Skolebygget NMS i samarbeid med kirka i Laos har bygd med hjelp fra Dalane vgs har vært en utfordring. 4 landsbyer har samarbeidet om prosjektet og delt på dugnad. Noen landsbyer er ivrige og arbeidsomme, andre er i kategorien vi vill kalle late og uvillige til å arbeide.  Resultatet kunne vært vakrere, og også gått fortere, men de har klart å bygge en tre roms skole. I tillegg planlegger de et nytt tilsvarende bygg. 1,2,5 har egne klasserom, mens 3. og 4. hadde et nærliggende landsby-møterom til klasserom.Elevene fra Dalane hadde forberedt mange leker. Og ettersom leken utviklet seg og barna ble varme i tøya, ble kontakten og begeistringen stor.

For meg er det ikke nødvendigvis pengene som blir samlet inn eller selve bygget som blir bygget som er det viktigste, men at mennsker både fra Norge og fra Laos opplever at vi alle er mennesker med samme verdi, og at vi faktisk har noe å både lære fra oss og lære i nye kulturer.

Jeg spurte 5 jenter om hva de skulle b li når de blir store, svaret var fra alle: lærere. Det betyr for meg at barna opplever at skole er noe viktig og at lærerne er forbilder de ønsker å identifisere seg med. Skolesjefen fortalte at Laos var veldig opptatt av kunnskap.

 

 

 

 
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Follow by Email